Klass-/kursbeskrivningar


Ashtanga Yoga

Ashtanga är en fysisk och dynamisk form av yoga med fokus på andning, kroppskontroll och koncentration.

Alla rörelser följer en bestämd ordning. Ashtanga har sina rötter i Mysore, södra Indien.

Vi har olika nivåer på våra Ashtanga kurser. Nedan ger vi en förklaring till de olika nivåerna som finns hos oss där vi börjar med den lättaste.

Ashtanga Nybörjare

Den här kursen passar för dig som är inte tidigare utövat Ashtanga Yoga eller för dig som vill repetera grunderna. Här ligger fokus på att börja bekanta sig med Ashtangayogans grundstenar. Under kursen
kommer vi gå igenom tekniken i solhälsningarna, de stående positionerna, några av de sittande och en kortare avslutning följt av vila. Fokus ligger på att börja hitta ett flöde mellan andetag och
rörelse där ditt andetag får leda rörelsen. Du får möjligheten att hitta balansen mellan styrka, stabilitet och flexibilitet.


Ashtanga fortsättning 1 & 2

De här klasserna passar för dig som gått en nybörjarkurs i Ashtangayoga och vill fördjupa förståelsen för teknik, filosofi och
andning. Vi fortsätter att bygga på med positioner/asanas från denförsta serien med fler sittande asanas och en längre
avslutningssekvens. Du fortsätter att bygga upp mental och fysisk styrka, fördjupar din närvaro och fokuset på andetaget. Vi börjar
även lära oss ordningen på serien av asanas för att kunna göra serien i egen takt, mysore.

På tisdagar finns en längre fortsättningsklass på 1 timme och 40 min, där vi har tid har tid för ytterligare fördjupning. Vi provar på asanas
längre fram i serien och fortsätter att memorera ordningen i den första serien av rörelser.


Ashtanga Mysore

Mysore är det traditionella sättet att praktisera Ashtangayoga. Du praktiserar tillsammans med andra helt i egen takt efter din egen andning. Mysore passar alla eftersom du har stöd av läraren som ger
dig individuella justeringar utifrån dina behov. Du får även stöd och guidning i att lära dig ordningen på positionerna och får nya
positioner av läraren när du är redo.

För att gå på Mysore behöver du kunna göra solhälsningarna på egen hand och ha gått en nybörjarkurs i Ashtangayoga.

Slow Flow & Yin Yoga

En yogaklass skapad för dig som både vill flöda igenom kroppen och gå på yinyoga, men inte hinner gå på två olika klasser. Vi börjar mjukt med att hitta andningen. Kommer successivt in i flöde med solhälsningar och några klassiska hathapositioner så att kroppen får jobba och avslutar lugnt lugnt. Passar både nybörjare som vill komma igång med att stärka och mjuka upp kroppen samt avancerade yogis som vill ha en mjuk klass.


Hatha Vinyasa Yoga 

En naturlig fortsättning för dig som gått Hatha Grund och vill gå djupare i din praktik. Kursen passar också dig som vill ha ett lite mer flödande tempo. Kursen bygger på att deltagaren får möta olika teman t.ex. Höftöppnare, Balanser och Styrka/Teknik. Vi möter utmaningarna lekfullt och utan värdering. Genom andetagets hjälp hittar vi styrka, smidighet och inre välmående.

Klasserna kryddas med pranayama (andningstekniker), filosofi och meditation.


Hatha Yoga

Hatha yoga är en mjuk form av yoga där kombinationen av rörelser kan variera och utgår från olika teman. Hatha yoga är samlingsnamnet för all fysisk yoga.


Lugn Hatha Yoga

Lugna yogarörelser med fokus på andning och meditation. Passar dig som vill ha lite mjukare träning och vill få tips på hur du kan hantera stress både fysiskt och mentalt.


Slow flow & Yoga Nidra
I denna klass integreras hathayoga och dess positioner och andningstekniker med tantrisk filosof, "embodiment" i & somatiska verktyg. Klassen kan ibland innehålla mjukare flöden av positioner och ibland mer utmanande allt efter klassens tema och den avslutas alltid med en liggande guidad meditation, Yoga Nidra som följer klassens tema för djupare integration.

Regelbundet utövande av Yoga Nidra kan hjälpa oss att både lättare slappna av men även att slappna av på ett djupare plan och ändå vara fullt medveten. Nidran kan också hjälpa oss reducera stress och släppa taget om minnen/händelser som finns i det omedvetna och undermedvetna och att expandera vårt medvetande.

Hatha Flow Exploration

In this class we are gonna explore the movements of our inner and outer ocean through both meditation & asana sequences which will maybe even lead you to free movement on or off the mat.

The class is influenced by Embodied FlowTM.

Embodied Flow is an integrative blend of hatha yoga, somatics, movement meditations, tantric philosophy, and transpersonal psychology that elicits the experience of stepping into flow as meditation in action.

Yin Yoga

Yin yoga är lugn och meditativ med mycket fokus på andningen. Varje position hålls länge och kroppens bindväv, leder och ligament påverkas. Yin yoga förbättrar även cirkulationen.


Restorative Yoga

Restorative är en lugn och meditativ yogaform där kropp och sinne får vila i sköna, avslappnande positioner. Med hjälp av bolster, kuddar, block och filtar kan kroppens alla muskler få  maximal avspänning, vilket ger en djup vila och återhämtning och stärker nervsystemet. Varje position utförs liggande eller sittande under längre tid (10-15  min). Denna yogaform  har en enorm förmåga att läka stressrelaterade fysiska och psykiska symptom.  Den är även till stor hjälp för den som har kronisk sjukdom, eller återhämtar sig från vissa skador.

Senioryoga

Du kan utöva yoga i alla åldrar!
I Senioryogan anpassar vi klassen efter möjligheter och förutsättningar. Vi använder stolar om du har svårt att sitta på golvet. Yogan har långsamma och mjuka rörelser som passar väldigt bra för dig som är äldre. Yoga stärker och tonar kroppen och ökar flexibiliteten i musklerna.
Yoga ökar cirkulationen i kroppen, motverkar stela leder och ökar kroppens rörlighet. Balansen och koordinationen förbättras. Yoga hjälper Dig att slappna av i både kropp och sinne och kan bidra till att du sover bättre.


Gravid Yoga

I Gravidyoga förbereds kropp och sinne inför förlossningen. Det ger dig ett större välmående under din graviditet, både för dig själv och för barnet du väntar. Du kan börja på Gravidyoga efter 12:e veckan. Kursen innehåller stärkande yogaställningar, andningsövningar och djupavspänning. Du får även redskap att hantera värkar och en andningsteknik som för de flesta gravida är till stor hjälp under förlossningen. Du får också råd om hur du kan använda yogan efter att du har fött. Vid ett tillfälle i mitten/slutet av kursen får du ta med din partner. Då gör vi parövningar och går igenom alla faser under förlossningsarbetet.


Mamma/ Baby Yoga

Vi gör yogaövningar som bygger upp och stärker kroppen igen efter graviditeten. Ditt barn ligger på en filt bredvid dig när du tränar. 

Yin Yoga 100 h