Klass-/kursbeskrivningar


Ashtanga Yoga

Ashtanga är en fysisk och dynamisk form av yoga med fokus på andning, kroppskontroll och koncentration.

Alla rörelser följer en bestämd ordning. Ashtanga har sina rötter i Mysore, södra Indien.

Vi har olika nivåer på våra Ashtanga kurser. Nedan ger vi en förklaring till de olika nivåerna som finns hos oss där vi börjar med den lättaste.

Ashtanga Basic

För dig som är helt ny på Ashtanga yoga eller trivs med en lägre nivå. Detta är första steget där du lära dig mer om Ashtangayogan och den första serie. Vi stannar till och utforskar vissa positioner och ger dig möjlighet att hitta balans mellan styrka, stabilitet och flexibilitet. Här ges stort utrymme till att öva på och låta ditt andetag leda varje rörelse.

Ashtanga Yoga Fortsättning 1 & 2 

För dig som har tränat yoga tidigare och vill fördjupa förståelsen för teknik, filosofi och andning. Vi fortsätter med solhälsningar samt lär oss fler övningar ur den första serien. Mer fokus läggs på strävan att förena andning och rörelse.

Ashtanga Yoga Fortsättning 2 & 3

För dig som har tränat yoga tidigare och vill fördjupa förståelsen för teknik, filosofi och andning. Mer fokus läggs på strävan att förena andning och rörelse. Vi fortsätter med solhälsningar samt lär oss fler övningar ur den första serien.

Ashtanga Yoga Fortsättning 3

Kursen är 1 h 45 min vid varje tillfälle och vi får möjlighet att stanna till och fördjupa vissa delar samt göra fler asanas längre fram i serien. Kursen är för dig som har tränat yoga tidigare och vill fördjupa förståelsen för teknik, filosofi och andning. Mer fokus läggs på strävan att förena andning och rörelse och vi tränar på att memorera ordningen så att du kan så småningom kan göra dem i din egen takt.

Ashtanga Lärlingsklass

Det här är en Drop in-klass  där du möter alldeles nyutbildade yogalärare som har gått vår utbildning på MM Yogastudio. Alla som gått utbildningen har fått en bra grund och massor av  pedagogisk erfarenhet under ett års tid.  Klassen har ett lägre pris.

Hatha Basic 

Denna kurs är för dig som är nybörjare och/eller för  dig som vill lära dig mer om Hatha yogans grunder. Vi inleder med lite historia, teori och filosofi  och går sedan igenom grundläggande andningsövningar och positioner i ett lugnt tempo. Vi går igenom positionering av kroppen för att skapa en säker, stärkande och uppbyggande praktik. Sista gången introduceras även en kortare meditation.

Slow Flow & Yin Yoga

En yogaklass skapad för dig som både vill flöda igenom kroppen och gå på yinyoga, men inte hinner gå på två olika klasser. Vi börjar mjukt med att hitta andningen. Kommer successivt in i flöde med solhälsningar och några klassiska hathapositioner så att kroppen får jobba och avslutar lugnt lugnt. Passar både nybörjare som vill komma igång med att stärka och mjuka upp kroppen samt avancerade yogis som vill ha en mjuk klass.

Hatha Vinyasa Yoga 

En naturlig fortsättning för dig som gått Hatha Grund och vill gå djupare i din praktik. Kursen passar också dig som vill ha ett lite mer flödande tempo. Kursen bygger på att deltagaren får möta olika teman t.ex. Höftöppnare, Balanser och Styrka/Teknik. Vi möter utmaningarna lekfullt och utan värdering. Genom andetagets hjälp hittar vi styrka, smidighet och inre välmående.

Klasserna kryddas med pranayama (andningstekniker), filosofi och meditation.

Hatha Yoga

Hatha yoga är en mjuk form av yoga där kombinationen av rörelser kan variera och utgår från olika teman. Hatha yoga är samlingsnamnet för all fysisk yoga.

Lugn Hatha Yoga

Lugna yogarörelser med fokus på andning och meditation. Passar dig som vill ha lite mjukare träning och vill få tips på hur du kan hantera stress både fysiskt och mentalt.

Hatha gentle flow

Klassen inleds med lång, golvnära uppvärmning i mjuka, pulserande rörelser. Därefter en kortare sekvens med stående positioner som utmanar balans och rumsuppfattning, vi skiftar vikt sida/sida och rör oss fram och tillbaka i rummet. Avslutar med en lite längre avslappning. Massor av masserande rörelser som förhoppningsvis får dig att verkligen känna kroppen, inte så många klassiska yogapositioner.

Hatha flow & Yoga Nidra

I denna klass integreras hathayoga och dess positioner och andningstekniker med tantrisk filosof, "embodiment" i & somatiska verktyg. Klassen kan ibland innehålla mjukare flöden av positioner och ibland mer utmanande allt efter klassens tema och den avslutas alltid med en liggande guidad meditation, Yoga Nidra som följer klassens tema för djupare integration.

Regelbundet utövande av Yoga Nidra kan hjälpa oss att både lättare slappna av men även att slappna av på ett djupare plan och ändå vara fullt medveten. Nidran kan också hjälpa oss reducera stress och släppa taget om minnen/händelser som finns i det omedvetna och undermedvetna och att expandera vårt medvetande.

Hatha Flow Exploration

  • Riding the Waves of Life

In this class we are gonna explore the movements of our inner and outer ocean through both meditation & asana sequences which will maybe even lead you to free movement on or off the mat.

The class is influenced by Embodied FlowTM.

Embodied Flow is an integrative blend of hatha yoga, somatics, movement meditations, tantric philosophy, and transpersonal psychology that elicits the experience of stepping into flow as meditation in action.

Yin Yoga

Yin yoga är lugn och meditativ med mycket fokus på andningen. Varje position hålls länge och kroppens bindväv, leder och ligament påverkas. Yin yoga förbättrar även cirkulationen.

Restorative Yoga

Restorative är en lugn och meditativ yogaform där kropp och sinne får vila i sköna, avslappnande positioner. Med hjälp av bolster, kuddar, block och filtar kan kroppens alla muskler få   maximal avspänning, vilket ger en djup vila och återhämtning och stärker nervsystemet. Varje position utförs liggande eller sittande under längre tid (10-15  min). Denna yogaform  har en enorm förmåga att läka stressrelaterade fysiska och psykiska symptom.  Den är även till stor hjälp för den som har kronisk sjukdom, eller återhämtar sig från vissa skador.

Pranayama

Pranayama är andningsövningar inom yoga. Enligt yogan kan man genom att styra andningen upprätta balans mellan kroppens och psykets funktioner.

Pranayama, i första hand med en djup och långsam andning, har en lugnande inverkan på sinnet och är därför en förberedelse inför meditation.

Senioryoga

Du kan utöva yoga i alla åldrar!
I Senioryogan anpassar vi klassen efter möjligheter och förutsättningar. Vi använder stolar om du har svårt att sitta på golvet.
Yogan har långsamma och mjuka rörelser som passar väldigt bra för dig som är äldre. Yoga stärker och tonar kroppen och ökar flexibiliteten i musklerna.
Yoga ökar cirkulationen i kroppen, motverkar stela leder och ökar kroppens rörlighet. Balansen och koordinationen förbättras. Yoga hjälper Dig att slappna av i både kropp och sinne och kan bidra till att du sover bättre.

Gravid Yoga

I Gravidyoga förbereds kropp och sinne inför förlossningen. Det ger dig ett större välmående under din graviditet, både för dig själv och för barnet du väntar. Du kan börja på Gravidyoga efter 12:e veckan. Kursen innehåller stärkande yogaställningar, andningsövningar och djupavspänning. Du får även redskap att hantera värkar och en andningsteknik som för de flesta gravida är till stor hjälp under förlossningen. Du får också råd om hur du kan använda yogan efter att du har fött. Vid ett tillfälle i mitten/slutet av kursen får du ta med din partner. Då gör vi parövningar och går igenom alla faser under förlossningsarbetet.

Mamma/ Baby Yoga

Vi gör yogaövningar som bygger upp och stärker kroppen igen efter graviditeten. Ditt barn ligger på en filt bredvid dig när du tränar. 

Mammaträning steg 1 

Du bör ha varit på efterkontrollen (ca 6-8 veckor) och gärna ha startat med knip och aktiveringsövningar för bäckenbotten och djupa magen. Denna kurs passar även dig som har äldre barn men inte kommit igång ordentligt med träningen, vill få inspiration och starta på rätt sätt.

Yin Yoga 100 h